رویداد استارت آپی آستِک (مبارزه با آفت سرخرطومی حنایی خرما) در 17 اسفند ماه سال 1402 در شهر کرمان و با هدف ارزیابی ایده های برتر و جذب سرمایه گذار برای مبارزه با آفت سرخرطومی خرما برگزار می شود.
این رویداد با محوریت شرکت شهرکهای صنعتی استان کرمان و در راستای برنامه عمل خوشه کسب و کار خرمای جنوب کرمان در جهت حمایت از تولید خرما در استان و کمک به حل چالش های تولید خرما برنامه ریزی شده است .
نهادهای مختلفی همچون استانداری ، پدافند غیر عامل ، فن بازار ملی ایران، پارک علم و فناوری، اتاق بازرگانی ، انجمن خرما، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ، جهاد کشاورزی ، دانشگاه ها و مراکز رشد استان از اجرای این برنامه حمایت کرده و رویداد توسط شرکت هادیان توسعه فردا اجرا می شود.
آفت سرخرطومی حنایی خرما بعنوان یکی از مخرب ترین آفات و از عوامل مهم تهدیدکننده امنیت غذایی در سطح جهان می باشد و در حال حاضر یکی از آفات قرنطینه ای در ایران به شمار می آید . طبق مطالعات صورت گرفته در سالهای اخیر بالاترین سطح حساسیت به این آفت مربوط به رقم خرمای مضافتی می باشد و استان کرمان نیز بعلت بالا بودن سطح زیر کشت نخیلات و مجاورت با مناطق مستعد آلودگی (استان فارس و سیستان و بلوچستان) در حال حاضر با گسترش سطح آلودگی و چالش های مبارزه با آفت سرخرطومی خرما مواجه است و لازم است برای مقابله آن، تدابیر جدی بکار گرفته شود.
اولین کمیته اجرایی رویداد با حضور مدیران استانی در تاریخ 16 بهمن 1402 برگزار گردید و در این کمیته محورهای رویداد و برنامه زمان بندی رویداد مشخص شد.
محورهای رویداد عبارتند از:
پیشگیری: پروتکل ها و فناوری های نوین در حوزه های پیش آگاهی، بهبود مقاومت درختان، مبارزه قانونی ، به باغی و پیشگیری از آلوده شدن نخیلات
شناسایی: تکنیک ها و راهکارهای سازنده در جهت تسریع شناسایی و ردیابی نخیلات آلوده و پراکنش جغرافیایی آفت
مبارزه: فناوری های نوین مبارزه تلفیقی با آفت شامل مبارزه رفتاری، مبارزه شیمیایی، مبارزه فیزیکی، مبارزه بیولوژیکی و مبارزه فیزیولوژیکی
فراخوان عمومی رویداد در کلیه دانشگاه ها و مراکز رشد و فناوری کشور به صورت سراسری اعلام شده و مورد استقبال علاقه مندان قرار گرفت. جذب ایده های رویداد تا تاریخ 10 اسفند ادامه پیدا کرده و ایده ها از استان های مختلف کشور به خصوص استان های خرماخیز به دبیرخانه رویداد ارسال گردید.
در تاریخ 12 اسفند 1402 کمیته داوری رویداد با حضور 3 داور علمی حشره شناسی ، 3 داور فنی و اجرایی ، 2 داور حوزه فناوری و 2 داور حوزه اقتصادی برگزار گردید. کمیته داوری که مشتکل از متخصصین حوزه مبارزه با آفات بود، پس از بررسی های فراوان و ارزیابی و مقایسه ایده ها ، در نهایت 12 ایده را برای حضور در روز نهایی رویداد انتخاب کرد.
برنامه ریزی جلسات مربی گری رویداد برای تاریخ های 15 و 16 اسفند انجام شده و صاحبان ایده های انتخاب شده توسط تیم منتوری متخصص و با تجربه در حوزه کسب و کار و مبارزه با آفت هدایت می شوند. هدف از برگزاری این جلسات کمک به صاحبان ایده برای ارائه قوی و موثر در روز نهایی رویداد برای جذب سرمایه گذار می باشد.
اختتامیه رویداد در تاریخ 17 اسفند 1402 در مجموعه نگاه آفتاب مهر و با حضور مدیران ملی و استانی ، سرمایه گذاران ، نخبگان و دانشگاهیان برگزار خواهد شد.
در سالهای اخیر اقدامات زیادی از سوی ارگان های مختلف در این خصوص صورت گرفته و حتی کارشناسان سازمان فائو بمنظور چاره اندیشی در این حوزه، به استان کرمان اعزام شدند اما با توجه به شرایط منطقه ، روش های پیشنهادی قابلیت بکارگیری را نداشته و همواره خسارات ناشی از این آفت روند افزایشی دارد ، از آنجایی که تضمین تداوم تولید پایدار خرما در استان کرمان به عنوان یکی از تولیدکننده های برتر خرمای جهان امری حیاتی و درخور توجه است ، امید است برگزاری این رویداد نقش سازنده ای در مبارزه با آفت و حمایت از کشاورزان زحمت کش و صبور خرمای استان داشته باشند.